maandag 15 februari 2010

Handelsverbod boktor treft ook Boskoopse snijheestertelers

Handelsverbod boktor treft ook Boskoopse snijheestertelers

29 JAN 2010

Het handelsverbod dat deze week in de regio Boskoop is ingesteld vanwege de Oost-Aziatische boktor treft ook snijheestertelers. Het gaat daarbij om telers van Salix (wilgenkatjes) en Corylus (hazelaar), gewassen die op de EU-lijst met waardplanten voor de boktor staan.

Handelsverbod boktor treft ook Boskoopse snijheestertelersVolgens Kring Boskoop van de Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB) gaat het om slechts een handjevol gespecialiseerde snijheesterteeltbedrijven. Er zijn echter ook boomkwekerijen die als nevenactiviteit snijheesters telen.

In totaal werd er in 2009 bij bloemenveiling FloraHolland voor € 140.000 aan Corylus voor de snij uit de regio Boskoop omgezet (2008: € 156.000). Bij Salix ging het vorig jaar om € 758 (2008: € 2.100).

Landelijk gezien was Corylus in 2009 goed voor een omzet van € 824.000 (2008: 882.000). Bij Salix ging het vorig jaar om € 2,1 miljoen (2008: € 2,2 miljoen). Beide snijheesters worden volgens de NBvB ook vaak door akkerbouwers geteeld.

Bufferzone van 2 km

Landbouwminister Gerda Verburg stelde 26 januari een bufferzone in met een straal van 2 km rond de besmette boomkwekerij waar de boktor vorige maand werd aangetroffen. De bewindsvrouw kreeg hiervoor steun van de Tweede Kamer.

In de bufferzone liggen vijfhonderd boomkwekerijen, waaronder enkele snijheesterteeltbedrijven. Bedrijven in de bufferzone mogen voorlopig geen producten verhandelen. Pas nadat Naktuinbouw een bedrijf ’boktor-vrij’ heeft verklaard, mag er weer handel plaatsvinden. De inspecties zijn 28 januari begonnen en zullen twee tot drie weken duren.

Telers midden in aanvoerseizoen

De door Brussel vastgestelde lijst met waardplanten telt zeventien gewassen, waaronder Salix en Corylus. Telers van Salix zitten momenteel midden in het aanvoerseizoen. Telers van Corylus pieken in de aanloop naar Pasen.




Stuur door
Print

 
[bron: vakbladvoordebloemisterij]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten