maandag 8 februari 2010

Temperatuurregeling Kas zonder Gas blijft lastig

Temperatuurregeling Kas zonder Gas blijft lastig

02 FEB 2010

De horizontale temperatuurverschillen en de vochtbeheersing in de Kas zonder Gas vallen tegen. Een doek op de teeltroosters kan tot enige verbetering leiden, blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit.

Temperatuurregeling Kas zonder Gas blijft lastigDe luchtverdeling in de Kas zonder Gas waarin Maurice van der Hoorn phalaenopsis teelt blijft onvoldoende. Ook laat de relatieve luchtvochtigheid soms te wensen over, vooral als er is beregend. Het klimaat is dus minder gelijkmatig dan verwacht. Wageningen Universiteit heeft enkele systeemaanpassingen doorgerekend, maar het blijkt niet eenvoudig om de klimaatproblemen op te lossen.

Weerstandsverhogend doek

Volgens onderzoek kan de lucht beter verdeeld worden als er een weerstandsverhogend doek op de teeltroosters wordt gelegd. Het klimaat wordt in de Kas zonder Gas namelijk geregeld met luchtbehandelingskasten die onder de teelttafels zijn geïnstalleerd. Volgens onderzoeker Jouke Campen is het dan wel belangrijk dat de lucht alleen via de tafel omhoog kan stromen. 'De ventilatoren zullen wel meer druk moeten opbouwen, en dat kost weer meer elektriciteit.'



Stuur door
Print

 
[bron: vakbladvoordebloemisterij]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten