zondag 7 februari 2010

Hardere aanpak bij illegale navermeerdering dreigt

Hardere aanpak bij illegale navermeerdering dreigt

05 FEB 2010

Een hardere aanpak van overtreders die herhaaldelijk zijn gepakt op illegale navermeerdering van perkplanten komt volgens Fleuroselect steeds dichterbij.

Hardere aanpak bij illegale navermeerdering dreigtDe controles op het kwekersrecht en het afdragen van royalties krijgen vastere vormen en veredelaars en leveranciers van uitgangsmateriaal trekken steeds meer samen op, concludeert Fleuroselect. Zo laten tien partijen die samen 90 procent van de markt beheersen, hun producten controleren door RAI (Royalty Administraton International). Vorig jaar kwam daarbij volgens Fleuroselect bij zestien van de dertig gecontroleerde bedrijven illegale vermeerdering aan het licht.

Ruimen van illegale perkplanten

Volgens RAI-directeur Maarten Leune vormen de tien bedrijven in tegenstelling tot het verleden steeds meer een front. Hij wijst er verder op dat deze bedrijven illegaal vermeerderde planten kunnen laten ruimen als er na een boete nog een keer een overtreding wordt geconstateerd. Ook denkt hij dat totale uitsluiting van levering dreigt voor kwekersbedrijven die zich niet aan het kwekersrecht houden.

De tien bedrijven die volgens Fleuroselect steeds meer samen een front vormen tegen illegale navermeerdering zijn Ball Floraplant, Danziger, Fides, Florensis, Moerheim/Suntory, Nebelung, Sakata, Selecta/Klemm, Sunny en Syngenta.



Stuur door
Print

 
[bron: vakbladvoordebloemisterij]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten