dinsdag 16 februari 2010

Vier kuipplantentelers krijgen compensatie voor virusschade

Vier kuipplantentelers krijgen compensatie voor virusschade

27 JAN 2010

Het ministerie van landbouw (LNV) compenseert vier kuipplantentelers voor de directe schade die ze begin 2007 leden. Het ministerie doet dat na een uitspraak van de rechter.

Vier kuipplantentelers krijgen compensatie voor virusschadeDe telers moesten hun planten ruimen als gevolg van een besmetting met het quarantaineorganisme aardappelspindelknolviroïde (PSTVd) in hun Solanum jasminoides en of brugmansia.

In april bepaalde de rechter dat het ministerie terecht opdracht had gegeven voor het ruimen van de bedrijven, maar dat de tuinders daar niet de dupe van mochten worden. De besmetting werd door de rechter niet als 'gewoon ondernemersrisico' gezien. Het minsterie moest daarom de eerder genomen beslissing om geen compensatie te geven heroverwegen, en komt nu alsnog over de brug.


Debeslissing door het ministerie geeft ruim dertig andere gedupeerde kuipplantentelers weer hoop. Zij beraden zich op welke stappen zij nu gaan ondernemen. In deze groep hebben er enkelen al gerechtelijke stappen ondernomen, anderen hebben dat nog niet gedaan. De telers hebben nog ruim 1,5 jaar tijd om verhaal te halen.

Meer over de 'PSTVd-affaire' leest u vrijdag 29 januari in het Vakblad voor de Bloemisterij. Nog geen abonnement?



Stuur door
Print

 
[bron: vakbladvoordebloemisterij]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten